
מהו חוקר פרטי וכיצד בוחרים את החוקר שיתאים למטרותיכם? לא מעט סרטים (הוליוודיים ואחרים) עוסקים בחוקרים פרטיים המבצעים, במטרה זו או אחרת, מעקב אחר גיבורי הסרט, או, במקרים אחרים, החוקר הפרטי עצמו, הוא גיבור הסרט. אולם, אין ספק, כי כך או אחרת, הופעתו של החוקר הפרטי בסרט מרמזת על תעלומה כלשהי שיש לפתרה. במציאות, לרוב, עבודתו של חוקר פרטי הינה הרבה פחות "זוהרת" ממה שהיא עשויה להצטייר מהצפייה בסרטים, אולם, למרות זאת, היא עדיין מרתקת ומעניינת בהרבה יותר מאשר רוב סוגי העבודות האחרות הקיימות, הן בשל רכיב הוורסטיליות שבה והן בשל הגורמים הנעלמים במשוואה, שאותה אמור החוקר הפרטי לחקור.
מיהו חוקר פרטי ומי מורשה לעסוק בחקירות פרטיות?
על פי ההגדרה היבשה החוקר הפרטי הינו איש המקצוע שעיסוקו נסב סביב איסוף מידע עבור לקוחותיו במסגרת האזרחית (וזאת בניגוד לחוקרים משטרתיים, למשל). לצורך השגת מטרתו זו, נעזר החוקר הפרטי במאגרי המידע השונים ובציוד ייעודי המבוסס על טכנולוגיות מתקדמות. עבודתם והאתיקה המקצועית המחמירה של החוקרים הפרטיים מעוגנת בחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה, תשל"ב – 1972 ומתפרשת על מגוון תחומים חקירה שונים, ביניהם – איתור אנשים ורכוש, ריגול עסקי, חקירות לצרכי ביטוח, מעקבים, חקירות כלכליות, מהימנותם של עובדים ואך בתחום הנחשב כמורכב מכולם – בגידות. אין זה מפתיע, אם כן, כי לא כל אדם יכול להתעורר בבוקר ולהחליט כי הוא חוקר פרטי, אלא שישנם מספר קריטריונים בהם עליו לעמוד, על מנת להיות מורשה ומוסמך לעסוק בעיסוק זה.
בין הקריטריונים לקבלת רישיון החוקר הפרטי בישראל נכללת התמחות בת שלוש שנים במשרד חקירות מורשה, כשההתמחות מתנהלת בפיקוחו של מנהל משרד החקירות ותחת אישורה של ועדת הרישוי במח' לרישוי חוקרים פרטיים ולשירותי שמירה שבמשרד המשפטים. תוך פרק זמן של עד ל-18 חודשים מתקופת ההתמחות, יהא על האדם יש לגשת ולעבור (בהצלחה) את מבחן ההסמכה של משרד המשפטים. תוקף הרישיון הינו שנה אחת, וחידושו אינו אוטומטי, אלא יזום בידי החוקר הפרטי ומותנה בהעדר הליכים פליליים ובחוסר קיומן של תלונות כנגד החוקר. את הקריטריונים המדויקים לקבלת רישיון חוקר פרטי, ניתן לקרוא בסעיף 4 בחוק שאותו הזכרנו קודם.
אף לצורך בעלות על משרד חקירות נדרשת קבלת הרישיון המתאים. לשם כך, יהיה על בעל המשרד לצבור ותק מינימאלי של 5 שנים בתפקיד חוקר פרטי מורשה. כמו כן, עליו להגיש את הבקשה המתאימה למשרד המשפטים ולקבל עליה אישור. הקריטריונים לכך מפורטים בסעיף 9-12 בחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה.
סוגי החקירות השונות בהן עוסקים חוקרים פרטיים
בנוסף לציוד המתקדם מהבחינה הטכנולוגית אותו הזכרנו, אחד מהיתרונות היחסיים של העיסוק בעבודת החוקר הפרטי היא הרב גוניות הרבה שמציע התחום. למשל, בעת ביצוע חקירה מטעם חברת ביטוח, יתחקו החוקרים הפרטיים אחרי מבוטחים שתובעים את חברת הביטוח תחת הטענה כי כישוריהם היומיומיים נפגעו, בעוד שבזמן ביצוע חקירות כלכליות, יתמקדו החוקרים הפרטיים באיסוף מידע כלכלי המתעד את יכולותיהם הפיננסיות של אדם או גוף מסוים.
כיצד בוחרים חוקר פרטי?
כל אחד מסוגי החקירות השונים בהם עוסקים חוקרים פרטיים עשוי לדרוש ציוד, גישות והתמחויות שונות של החוקרים העוסקים בהן, ולכן, הקריטריון הראשון לבחירת חוקר פרטי או משרד חקירות הוא ההתמחות והניסיון בסוג בחקירה הרלוונטי. בנוסף לבדיקת הרישוי של המשרד (חשוב!), רצוי מאד גם לבדוק את הכימיה ורמת התקשורת שלכם עם החוקר הפרטי שיעבוד מולכם, שכן, אתם יוצאים ל"הרפתקה" לא קטנה, וחשוב מאד לעשות זאת עם אדם שאתם חשים איתו לגמרי בנוח.
כתיבת תגובה