
על מנהלי אבטחה מוטלת לא מעט אחריות, זאת, מאחר ועליהם לדעת להתגונן, למנוע ולהתמודד עם מגוון הסכנות הרבות האורבות לכל גוף מתפקד – החל בסיכוני אבטחת המידע והריגול התעשייתי, וכלה בגניבות ובפעולות השונות שאותן עלולים לבצע עובדים ועובדים-לשעבר נקמנים.
על כן מנהל אבטחה מוסמך צריך להיות בקיא בתחומים הרבים ולדאוג לרענן את הידע שלו בכל עת, בהתאם למציאות המשתנה לעיתים קרובות. בניגוד לחלק מתחומי העיסוק המוכרים, תחום האבטחה משנה את פניו בתדירות גבוהה, בכל יום צצים איומי אבטחה פיזיים ו / או וירטואליים חדשים, ומנהל אבטחה שלא יקפיד להישאר מעודכן, פעמים רבות עלול למצוא את עצמו, בשל חוסר בידע הרלוונטי, כשהוא-עצמו מהווה את החוליה החלשה (מאספקט האבטחה) בארגון שבו הוא מועסק!
מנהל אבטחה מוסמך – מי הוא?
תנאי קבלתם של מועמדים בקורס מנהל אבטחה יכללו, לרוב, את דרישות הסף הבאות – עבר נקי מהבחינה הפלילית (הדבר מגובה בבקשה להצגת תעודת יושר מטעם המשטרה), סיום 12 שנות לימוד (המגובה בהצגת תעודת הבגרות המלאה), שירות מלא – צבאי או משטרתי ובריאות תקינה. בחלק ממוסדות הלימוד המכשירים מנהלי אבטחה, יידרש מהמועמדים לקורס ניסיון עבודה מעשי בתחום האבטחה (לדוגמה, קב"ט), או, לחילופין, ניסיון צבאי פיקודי. במרבית המוסדות, יעברו המועמדים חסרי הניסיון ראיון או מבחן קבלה טרם קבלתם לקורס, על מנת לוודא את התאמתם לעיסוק בתחום, שכן, כפי שצוין בתחילה, המדובר בתחום עיסוק מאתגר למדי.
משך תקופת הלימוד
היות והמדובר בקורס ולא בלימודים לתואר, משך הלימוד בקורס כזה עשוי לנוע מ-130 ועד ל-250 של"א (שעות לימוד אקדמיות) – שלושה עד שמונה חודשים במצטבר. השוני בין אורכי הקורסים במוסדות הלימוד השונים נסמך על לא מעט קריטריונים, ביניהם – רמת הסטודנטים וניסיונם בעיסוק בתחום, עומק הלימודים, מספר המפגשים המתקיימים בחודש וכמובן, גם אורכו של כל מפגש לימוד כזה. הלימודים עשויים להתקיים כלימודי בוקר או ערב (בהתאם לקהל היעד הלומד בהם), ובכך, נפתח פתח גם לאנשים העסוקים במהלך היום בעבודתם (בין אם היא בתחום זה או בתחומי עיסוק אחרים) לרכוש את הידע ולהיות מנהל אבטחה מוסמך.
מה לומדים מנהלי אבטחה בקורסים המכשירים אותם לכך?
גם כאן, ברור למדי, כי תכני הקורסים משתנים, הן בהתאם לרמת הסטודנטים הלומדים בהם והן בהתאם לרצינותו ולרמת העמקתו של הקורס. ככלל, ניתן לומר כי הלומדים בקורסים נהנים משילוב בין רכישת ידע תיאורטי ועיוני לבין פעילויות מעשיות וסוגי תרגול שונים, כהשתתפות בסיורים הנערכים בשטח והרצאות-אורח המועברות ע"י מומחים בכירים בתחום האבטחה, הבקיאים במתרחש בתחום בישראל.
אם נרד לפרטים ולנושאים המפורטים יותר, לרוב, יכללו הלימודים תכנים הקשורים לנושאים הבאים – תורת האבטחה (באמצעות הכרת התיאוריות, השיטות והאמצעים השונים), הכרת ארגוני הטרור הפועלים בארץ ובעולם (בהתמקדות במאפייניהם ובדרכי הפעולה), ניתוחי סיכונים והערכות מצב, תכנונו והקמתו של מערך האבטחה הארגוני, אבטחת אתר / מתקן, נהלים לשגרה ולחירום, היכרות עם אמצעי אבטחה שונים, אבטחת מידע במערכת המחשוב של הארגון וכן הלאה.
בנוסף, יכללו הלימודים, במרבית המכללות ומוסדות הלימודים, גם התייחסות לנושאים הבאים – ההיכרות עם הפוליגרף והשימוש בו, טוהר מידות ומהימנות עובדים, אבטחתם של אירועים המוניים, דרכים לשת"פ עם גורמי הביטחון וההצלה, אתיקה, תכנונו וניהולו של תקציב האבטחה הארגוני, עבודת המטה בעיתות שגרה ובעת חירום, היבטים משפטיים הרלוונטיים לתחום האבטחה וכד'.
בוגרי הקורסים שיעמדו בהצלחה בדרישות מוסד הלימוד, ייחשבו כזכאים לקבלת תעודת הגמר מטעמו של המוסד הלימודי שבו הם למדו.
כתיבת תגובה