מעילה באמון במקום עבודה כשעובד שלך גונב ממך זה הרבה יותר מהנזק הכספי שנגרם לך. יחסים בין עובד למעביד נחשבים כיחסים חוזיים וזאת על פי דיני העבודה. העובד מתחייב בפני המעסיק לעבוד בנאמנות, בחריצות ובתום לב מרגע קבלתו לעבודה, במהלך כל תקופת יחסי העבודה ואף בתום ההתקשרות בניהם. מעילה באמון מצד העובד היא בעצם הפרה […]
מעילה באמון במקום עבודה
כשעובד שלך גונב ממך זה הרבה יותר מהנזק הכספי שנגרם לך.
יחסים בין עובד למעביד נחשבים כיחסים חוזיים וזאת על פי דיני העבודה. העובד מתחייב בפני המעסיק לעבוד בנאמנות, בחריצות ובתום לב מרגע קבלתו לעבודה, במהלך כל תקופת יחסי העבודה ואף בתום ההתקשרות בניהם.
מעילה באמון מצד העובד היא בעצם הפרה בוטה, כמו למשל: גניבה, ריגול תעשייתי, ניצול של משאבי המעסיק לשימוש אישי ועוד…
נושא נוסף שמתקשר באופן מובהק למעילה באמון הוא נושא של תחרות מול המעסיק.
אם עובד התנהל בצורה נצלנית ובחוסר תום לב כלפי מעסיקו הוא יהיה מחויב לשלם לו פיצויים. כמו כן, אם המעסיק חשד, העסיק חוקר פרטי אשר גילה שהעובד הפר את חובת האמון כלפי מעסיקו בצורה בוטה, המעסיק רשאי לפטרו ללא כל הודעה מוקדמת וללא תשלום עבור פיצויי פיטורין.
אם החוקר הפרטי גילה שעובד חשף את סודותיו של העסק, או אסף נתונים, מידע או לקוחות ופתח עסק מתחרה, הדבר עלול להיחשב כהפרה של חובת האמון כלפי מעסיקו הקודם.
חשוב לציין שלא כל הקמת עסק מתחרה מהווה הפרת אמון או מעידה על חוסר תום לב, כל אדם רשאי לצאת לדרך חדשה ולהתפרנס בכבוד, שכן חוק חופש העיסוק מאפשר זאת.
תחרות עם המעסיק היא הפרת חובת נאמנות, כאשר קיים אלמנט של חוסר תום לב, לדוגמה: תכנון מראש של הקמת העסק מתחרה, בניית תשתית לעסק החדש במהלך העבודה הקודמת, שימוש בסודות מקצועיים וכמובן הצעה וקבלת לקוחות ועובדים לעסק החדש
מעילה באמון היא שימוש בסודות מסחריים
סוד מסחרי הוא מידע המצוי בידי המעסיק בלבד. בהרבה מאוד מקומות עבודה מקובל שבתום יחסי העבודה, עקב פיטורין או התפטרות,
המעסיק רשאי להגביל את חופש העיסוק של עובד לפתוח עסק מתחרה או לעבור לעבוד מעסיק מתחרה כדי למנוע ממנו שימוש שלא כדין בסודות מסחריים השייכים לעסק. אין איסור לכך שעובד יעבור לעבוד במקום עבודה אחר אצל מעסיק מתחרה, רק אם אכן קיימת הסתברות סבירה לכך שייעשה שימוש בסודות מסחריים אשר עלולה לגרום למעסיקו לשעבר לנזק ממשי, במקרה כזה ומכוח החוק, יגביל בית הדין לעבודה את עיסוקו של עובד, גם אם לא קיים סעיף מפורש בחוזה העבודה.
עובד אשר הפר את חובת הנאמנות, יהיה חייב לשלם פיצויים למעסיק לשעבר בגין הנזק שנגרם לו, בית הדין יכול לקבוע הגבלות כמו איסור על קשרים עסקיים עם לקוחות של מעסיקו הקודם
לסיום, עובד אשר מעל באמון, לא זכאי לפיצויי פיטורין והמעסיק רשאי לפטר אותו באופן מידי, ללא הודעה מוקדמת.
בחלק מהמקרים הפרת חובת אמון קלה, לא מצדיקה שלילת פיצויי פיטורין, אך כאשר מדובר בהפרה משמעותית כמו גניבה סביר להניח שהנסיבות יצדיקו שלילת פיצויים בכפוף לאישורו של בית הדין לעבודה.
למציאת חוקר פרטי מקצועי מומלץ מאוד לגלוש לאתר hokrim-il, פורטל החקירות של ישראל, ולחפש שם משרד חקירות על פי מיקום גיאוגרפי ותחום עיסוק.
כתיבת תגובה