
עד כמה מעקבים ותצפיות של חוקר פרטי תורמים לחקירה? מטרת כל חקירה היא לאסוף כמה שיותר מידע או ראיות, מעקבים ותצפיות הם לרוב חלק בלתי נפרד מהחקירה. רוב סוגי החקירות כוללות מעקב: חקירת בגידה, חקירות כלכליות, גניבה, חקירה פלילית, איסוף מידע עסקי ועוד.
המעקבים והתצפיות נעשים על ידי צוות חוקרים מקצועי ומיומן, ומלאכת איסוף הנתונים מתבצעת באמצעים טכנולוגיים מתקדמים. לכל מעקב ותצפית קודם מחקר מקדים שתפקידו הוא איסוף כמה שיותר מידע שיכול לסייע לקראת ביצוע המשימה.
איסוף הראיות הוא תהליך שמצריך זמן רב ומשאבים. ביצוע מעקבים, תצפיות ואיסוף מידע באופן יסודי במהלך החקירה עשוי להוות ראיה בבית משפט.
מעקבים סמויים או תצפיות מבוצעים לרוב על ידי כלי רכב סמויים, כאלה שאינם מושכים תשומת לב .החוקר נעזר בציוד מתקדם: מצלמות נסתרות, מכשירי הקלטה, האזנה ומכשירי עזר נוספים.
חקירות גלויות וסמויות:
החקירות הגלויות כוללות גם שימוש במכשיר פוליגרף בעת הצורך. וזאת לצד שימוש בעזרים כמו מצלמות, מערכות הקלטה, מערכות אבטחה ואזעקה לבית ולרכב, ועוד.
החקירות כוללות גם סריקות בבתים, ברכבים פרטיים ובמחשבים אישיים, על מנת לגלות אמצעי ריגול וציתות שאולי קיימים במקומות אלו.
על פי רב המעקבים מתבצעים ברכב פרטי ועל אופנוע במקביל.
המטרה המרכזית היא להיות כל הזמן במעקב צמוד ולא לאבד את האובייקט. ישנם מקרים בהם תנאי השטח עלולים לייצר הפרעה לאחד החוקרים (פקקים, סמטאות צרות, מעבר צר שרכב סטנדרטי לא יכול לעבור וכו'), מצב זה יאפשר לחוקר השני להמשיך במעקב ולא לאבד את האובייקט. בנוסף, במהלך המעקב נעשה שימוש במספר רכבי תצפית אשר מקיימים תקשורת בניהם. השימוש במספר רכבים במקביל, יטעה את הנעקב וכך יקטין משמעותית את הסיכון שבחשיפת המעקב.
במקרים מסוימים נעשה מעקב באמצעות כלי רכב בעלי חלונות כהים – מתוך רצון להסוות את ציוד הצילום.
מעקבים ותצפיות, הם החלק הארי בעבודתו של החוקר הפרטי.
האם מעקבים זה חוקי?
לא כל מעקב הוא חוקי, החוק מכיר בזכותו הבסיסית של אדם לפרטיות.
חשוב מאוד לדעת שאם אדם פרטי לצורך הדוגמה מחליט לבצע מעקבים ותצפיות באופן עצמאי אחרי אשתו מחשש לבגידה, הוא עשוי למצוא עצמו מואשם בפלילים, בשל הפרת של אינספור הוראות הקבועות בחוק.
מעקב יכול להתבצע אך ורק ע"י חוקר פרטי מורשה, האוחז ברישיון מתאים מטעם משרד המשפטים, ובהתקיים התנאים המתאימים לביצוע המעקב.
מה מדיניות בית המשפט בנוגע לראיות אשר נאספו במעקב?
או במילים אחרות, אילו ראיות מותר לחוקר הפרטי לאסוף ולחשוף?
ריכזנו עבורכם כללי אצבע לראיות קבילות בבית המשפט:
מעל הכול, חשוב להציג ראיות שהושגו ללא פגיעה בפרטיות.
אם כן נעשתה פגיעה בפרטיות אך נעשתה בתום לב, הראייה תהיה קבילה.
אם יוכח שהערך הראייתי גובר על הפגיעה בפרטיות הראיה תוכר כקבילה.
אם הערך הראייתי עומד במקביל לפגיעה בפרטיות הראייה תיפסל.
כתיבת תגובה