
סרבנות קשר סרבנות קשר הוא מושג רלוונטי בעיקר בתחום הגירושין. במקרים של התעללות או הזנחה אמיתית ע"י הורה, הילד מפתח טינה המעוגנת במציאות ומכאן נובעת סרבנותו לראות את ההורה הפוגע. מקרים אלו נכנסים תחת קטגוריית סרבנות קשר. הילד מגיב בדחייה, מחאה והאשמה של ההורה. החל מסירוב לקבל מההורה מחוות או מתנות, החמצת פנים, הימנעות משיחה […]
סרבנות קשר
סרבנות קשר הוא מושג רלוונטי בעיקר בתחום הגירושין.
במקרים של התעללות או הזנחה אמיתית ע"י הורה, הילד מפתח טינה המעוגנת במציאות ומכאן נובעת סרבנותו לראות את ההורה הפוגע. מקרים אלו נכנסים תחת קטגוריית סרבנות קשר.
הילד מגיב בדחייה, מחאה והאשמה של ההורה. החל מסירוב לקבל מההורה מחוות או מתנות, החמצת פנים, הימנעות משיחה ועד סירוב לקיום כל קשר מכל סוג שהוא.
תהליך גירושין ,פירוק הבית וסרבנות קשר
פירוק המשפחה וההתנהלות ההורית החדשה הופכת את עולמו של הילד לרגיש. השינוי הדרמטי בחיים אינו תורם לטובתו. הוא מפעיל מנגנון התמודדות הוא רוצה לקחת שליטה על המצב והדרך שלו היא מניעת תשומת לב ואהבה מההורה.
סרבנות קשר עלולה להתפתח כשהילד מרגיש שההורה פגע בו או הפר את אמונו.
הילד נמצא בקונפליקט לגבי נאמנותו בין הוריו.
הספרות עסקה ועוסקת רבות בנושא זה. יש הסוברים שסרבנות קשר אינה מחייבת דווקא חוויה טראומטית. היא נעוצה ביחסו של ההורה הפוגע כלפי הילד ובמערכת היחסים בין השניים.
למעשה, סרבנות קשר היא אינה שם נרדף לניכור הורי. היא אחד המאפיינים של תופעת ה״ניכור ההורי״ רע״א 3009/02פלונית נ׳ פלוני, פ״ד נו 4 872 .
יש לבחון את הרקע לסרבנות הקשר והאם היא מוצדקת.
מאפיינים המצביעים על סרבנות קשר יוכלו להבהיר האם מדובר גם בניכור הורי.
במקרים של פעילות מכוונת של האם המנסה לשלול את האפוטרופסות הטבעית של האב, יש מטרה אחת: מחיקת דמותו של האב מעולמם של הילדים והרצון למצב בתודעתם משפחה גרעינית עם דמות אם דומיננטית וללא דמות אב בתוכה. קיומה של פעילות כזו, ללא הצדקה של התנהגות אלימה או פוגענית של האב, מטה את הכף לקביעה בדבר קיומה
של ״תסמונת ניכור הורי״ בדרגתה החמורה עמ״ש 60592-03-15, שם .
יש לזכור שחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962 מחייב את ההורה המשמורן לדאוג לקשר תקין בין הילדים לבין ההורה שאינו משמורן, כך שמקרים של הפרת זמני שהייה, או ניסיון לטרפד את הקשר עם ההורה שאינו משמורן מראים על ירידה במסוגלות ההורית של ההורה המשמורן וכך ביכולתו של בית המשפט להעביר בהדרגה ובליווי מקצועי את הילדים למשמורת ההורה המנוכר.
ישנם מקרים בהם האב מרים ידיים ומחליט לנתק את הקשר עם הילדים בגלל הקשיים וההסתות הבלתי פוסקות של האם נגדו. במקרים הללו לאב אין מספיק כוח נפשי ו/או כלכלי להתמודד עם האם והנפגעים הגדולים הם הילדים.
מה לעשות אם הילד מסרב להיפגש איתך?
ראשית אל תוותר. אם אתה חווה סרבנות קשר הדבר הכי פחות נכון הוא להפעיל לחץ, לדרוש את המגיע לך ולהשתמש בכוחניות– זה רק ירחיק את הילד עוד יותר.
מצד שני, התעלמות ותפיסת מרחק גם היא טעות. בשני המקרים המצב עלול להעמיק ולהחמיר.
ההגדרה המשפטית קובעת שהורה גרוש שחווה סרבנות קשר יכול להפחית מתשלום דמי מזונות.
לסיום, חשוב לזכור, שמתן מענה מהיר בשלבים ההתחלתיים של התפתחות סרבנות קשר, עוזר להגיע לפתרון ולהרמוניה בתא המשפחתי החדש.
כתיבת תגובה