
על פי חוק זכויות יוצרים (התשס"ח – 2007), כל יצירה מקורית מוגנת בזכויות יוצרים, אף אם היוצר לא הכריז על היצירה שלו כמוגנת. במקרה של גניבת זכויות יוצרים נדרש סיוע של משרד חקירות.
יצירה מקורית משמעה יצירה קיימת וממשית, כגון ציור, ספר, תמונה, סרטון, פוסט, קליפ ועוד. רעיונות ומושגים מופשטים, לדוגמא רעיון לאפליקציה מסוימת, או מושג מתמטי, אינם מוגנים בזכויות יוצרים. הפרת זכויות יוצרים עלולה לגרור תשלום פיצויים בסך של עד 100,000 שקלים ללא הוכחת נזק.
על מנת להוכיח גניבה של זכויות יוצרים, יש לעמוד במספר קריטריונים משפטיים, ורבים מהם מצריכים סיוע של משרד חקירות. מאמר זה יעסוק בתפקידו של משרד החקירות עבור סיוע בעמידה בקריטריונים המשפטיים הנדרשים על מנת להוכיח גניבת זכויות יוצרים.
בראש ובראשונה, על מנת לתבוע אדם אחר על גניבת זכויות יוצרים, עליך "להוכיח אותנטיות", כלומר להוכיח שאתה היוצר המקורי של היצירה הגנובה. למרבה הצער, לעיתים קשה להוכיח זאת, במיוחד במקרה והגנב טוען שההפך הוא הנכון, והוא היוצר המקורי, בעוד אתה, כלומר התובע, הוא הגנב. במקרים כאלה, תפקידו של משרד החקירות הוא להוציא את האמת לאור להוכיח מיהו היוצר המקורי ומיהו הגנב.
דוגמא נפוצה למקרים כאלה, היא כאשר אדם מסוים חושב על רעיון שיווקי מבריק לעסק שהוא מנהל, נאמר שם ומיתוג מבריק לדוכן פלאפל. במקרים כאלה, יתכן מאוד שיריביו יקנאו בהצלחתו עקב השם, ויחליטו לגנוב את זכויותיו ולקרוא גם לדוכן הפלאפל שלהם באותו השם, או למתג את הדוכן באופן זהה. כאשר בעל הרעיון יתבע אותם על גניבת זכויות יוצרים, הם יטענו שהוא גנב הזכויות, ושהם הבעלים המקוריים.
במקרה כזה, משרד חקירות יכול להועיל מאוד. באמצעים כגון תשאול עדי ראייה, ובדיקת תאריכים במסמכים הרלוונטיים, משרד החקירות יוכל להוכיח בבית המשפט מיהו הבעלים המקורי, ומיהו הגנב. כך יוכל משרד החקירות לסייע בהשבת הצדק על כנו, ובחיוב הגנב בתשלום הנזק שהוא גרם.
כדי לזכות בפיצוי הולם עבור גניבת זכויות היוצרים שלך, עליך להוכיח שאכן ניזוקת במידה ניכרת מגניבה זו. כדי להוכיח זאת לעיתים קרובות נדרש סיוע של משרד חקירות.
דוגמא לכך, היא כאשר אדם גונב תוכן שחברה מסוימת יצרה, לדוגמא פרקים בסדרת טלוויזיה. כתוצאה מהגניבה, התובע טוען שהוא איבד לקוחות רבים שצפו דרך הפלטפורמה של הגנב. אולם הגנב יכול לטעון, שאדרבה הוא לא גרם נזק לתובע, אלא הועיל לו בכך שהוא יצר פירסום לסדרה שלו.
במקרה כזה, תפקידו של משרד החקירות הוא להוכיח שאכן נגרם משמעותי נזק לבעל התוכן המקורי, על מנת שהוא יוכל לקבל פיצוי הולם הראוי לממדי ההפסד שנגרם לו עקב גניבת התוכן.
גניבת זכויות יוצרים היא עברה פלילית המחייבת את הגנב לפצות את התובע על הנזק שנגרם לו. אולם כדי לזכות בתביעה על גניבה כזו, יש לעמוד במספר הוכחות משפטיות, כגון הוכחת אותנטיות והוכחת נזק. משרד חקירות יכול לסייע לתובע בעמידה בקריטריונים אלה.
כתיבת תגובה