במציאות של ימינו, ככלל, ניתן לומר, כי מרבית שיחות הטלפון שאנחנו מנהלים מוקלטות, בין אם אלו הגופים העסקיים או נותני השירות השונים שמקליטים את השיחות המנוהלות איתנו, ובין אם אלה אנשים פרטיים, אשר מקליטים חלק (או את כלל) משיחותיהם, באמצעות אפליקציות ייעודיות שונות, שבחלק מהן, ההקלטה מתבצעת באופן אוטומטי ומתחילה עם תחילת השיחה. אבל האם הקלטת שיחות, נפוצה ככל שתהיה, היא, אכן, חוקית? האם מותר להקליט שיחות ללא ידיעתו של הצד השני המשתתף בשיחה?
האם הקלטת שיחות נחשבת לחוקית?
מכיוון שאף אחד מאיתנו לא היה רוצה לעבור על החוק (ובמיוחד לא בשל חוסר ידיעה או בהיסח הדעת) שבה ועולה שאלת החוקיות של הקלטת שיחות פעם אחר פעם.
נתחיל בקביעה –
כל צד הנוטל חלק בשיחה, בין אם היא מבוצעת פנים אל פנים או דרך הטלפון, רשאי להקליט את השיחות. הוא יכול ליידע את הצד השני בדבר הקלטת השיחה או לא – שתי האפשרויות הללו חוקיות לחלוטין.
אם כן, מה מקורה של החשיבה המוטעית כי הקלטת שיחות אינה חוקית?
שורש העניין, כנראה, מצוי בשני עניינים שונים.
הראשון בהם, הוא, כי, להבדיל מישראל, ישנם לא מעט מדינות בעולם, בהן הקלטת שיחות בלא הסכמת הצדדים המשתתפים בה נחשבת לבלתי חוקית ומהווה עבירה על החוק. העניין השני הוא, העובדה כי אנחנו רגילים כל כך לשמוע בתפריטי השיחות של החברות נותנות השירות את ההודעה האומרת כי חלק מהשיחות המבוצעות מוקלטות לצורך בקרת השירות. אז, באופן הגיוני לגמרי, אנחנו מניחים, כי אם מיידעים אותנו בדבר הקלטת השיחות איתנו, סביר לגמרי להניח כי חל איסור על הקלטת השיחות, ללא ידיעתו של הצד המשתתף בהן.
נחזור ונחדד – בישראל מותר להקליט שיחות גם מבלי הצורך ביידוע הצד השני בדבר ההקלטה, וזאת, בתנאי שהמקליט את השיחות מהווה צד ומשתתף בשיחה. אחרת, המדובר כבר על האזנת סתר, וזו כבר מהווה עבירה פלילית.
האם ישנם מקרים בהם אסור להקליט את השיחה?
כפי שכתבנו קודם, הקלטת השיחה, לכשעצמה, הינה חוקית לגמרי. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, הקלטת השיחה עלולה להתנגש בחוקים ובתקנות אחרים, על פי נסיבות המקרה. לכן, מלבד אי חוקיותה של האזנת הסתר שאותה הזכרנו קודם, קיימים מקרים ייחודיים נוספים בהם הקלטת השיחה אינה חוקית, גם כשהמקליט הוא אחד הצדדים המשתתפים בה.
דוגמה מצוינת לכך, נמצא באיסור החל על עורכי הדין להקליט את שיחותיהם. בהתאם לכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין בישראל, אסור לעו"ד להקליט שיחות עם לקוחותיו או עם עורכי דין אחרים מבלי ידיעתם. דוגמה טובה נוספת היא האיסור על נחקרים להקליט את חקירתם. איסור זה של פרקליטות המדינה להקליט את השיחות המתנהלות עם החוקרים או להקליט את מהלך החקירה-עצמה ללא אישור מראש, מונע מהרציונל כי דליפת המידע אשר הוקלט באופן זה, עלולה לגרום לשיבוש הליכי החקירה.
בואו נחדד את העניין עוד קצת
גם במקרים שבהם הקלטת השיחות מותרת וחוקית, השימוש בהקלטה שנעשתה עלול להוות עבירה שלכם על החוק. שכן, החוק הגורס כי כל שימוש בהקלטת השיחות למטרות שאינן חוקיות, הינו בלתי חוקי. כלומר, הקלטת שיחות שמטרתן היא פגיעה בפרטיות המוקלט, פגיעה בצנעת פרט, או, לחילופין, למטרת כל עבירה אחרת על החוק, תהיה בלתי חוקית.
כתיבת תגובה