
באופן טבעי, מטרתה של מערכת המשפט (לא רק המערכת הישראלית, אלא כל מערכת משפטית, בכל מקום ברחבי העולם), להוציא את הצדק לאור ולשפוט על פי האמת.
גרפולוגיה משפטית
לצורך זה, נעזרות המערכות השונות בכלים מסוגים שונים – בדיקת פוליגרף, חקירות וכן, גם גרפולוגיה משפטית. על אף שגרפולוגיה נחשבת מזה שנים ככלי לגיטימי בתחומים האחרים (למשל, ישנם מקומות עבודה בהם מועמדים לקבלת משרה נדרשים לעבור בדיקה גרפולוגית, כחלק מתהליך הסינון הראשוני או המתקדם), בתחום המשפטי, הגרפולוגיה נחשבת לכלי פחות מקובל. חרף היות הדבר חריג, ישנם לא מעט מקרים שבהם אין מנוס מבדיקה גרפולוגית מעמיקה, כשרק בדיקת גרפולוגיה משפטית תוכל לגלות עובדות מסוימות.
גרפולוגיה משפטית – מה היא?
יש כאלה הטוענים, כי עבודתו של גרפולוג משפטי מקבילה בחשיבותה לעבודתו של החוקר הפרטי, ואף חשיבותה לחקירה אינה נופלת מזו של ממצאי החוקר הפרטי. זאת, מאחר ויכולתו המקצועית של הגרפולוג לזהות תופעות גרפיות מסוימות המופיעות בכתוב, כמו גם סימנים (שלעיתים, הם נסתרים לגמרי מעינו של האדם הרגיל) בהשוואה בין חתימה מקורית לחתימה מזויפת, הן ההופכות את עבודתו של המומחה לגרפולוגיה משפטית לחיונית ולכזו המסוגלת לפתור מחלוקות ולהשפיע, עקב כך, גם על פסק הדין.
הגרפולוגיה המשפטית עוסקת בכל הנוגע למאפייני כתבי יד של אנשים שונים, באימות מקוריותה שלחתימה, כמו גם בבדיקת זיופי מסמכים ובהשוואה בין כתבי יד.
מה הוא תפקידם של הגרפולוגיים המשפטיים?
תפקיד הגרפולוגים המתמחים בתחום גרפולוגיה משפטית יכול להתבטא, למשל, ביכולת לאבחן ולקבוע האם המדובר בחתימה מקורית – אמיתית, או שמא המדובר בחתימה מזויפת. זאת, בשל העובדה, כי כל אדם שינסה לזייף חתימתו של אחר, יתקל בקושי לחקות, באופן מדויק ומושלם, את כל רכיבי הכתב ומאפייניו, בעיקר, אם הדבר נעשה בכתיבה זורמת ומהירה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה כי מלאכת זיוף דורשת מהמזייף "להיפטר" מכל המאפיינים האישיים -אינדיווידואליים שלהם הוא מורגל והמאפיינים את כתב ידו, באותה העת בה עליו לאמץ מאפייני כתב יד של אדם אחר. האדם המנסה לזייף יתייחס, בעיקר, לסימנים הצורניים שבולטים לעין, ולרוב, ייכשל בזיופם של אלמנטים דקים ובלתי מודעים שאותם, יהיה ניתן לאתר, אך ורק, באמצעות התבוננות במיקרוסקופ (דוגמה מצוינת לאלמנט כזה הוא לחץ הכתיבה).
מה נדרש גרפולוג משפטי לעשות?
גרפולוג משפטי עשוי להיכנס לתמונה במספר מקרים:
התייחסות למסמך שנוי במחלוקת – במקרה כזה, יבדוק הגרפולוג המשפטי את המסמך המקורי, זאת, מכיוון שבמסמך מצולם או מודפס בלתי אפשרי לבחון את רציפות הקווים והלחץ המופעל בעת הכתיבה, לזהות את סוג העט ו / או צבעו, ולהתייחס לשינויים או למחיקות שבוצעו בכתוב. כמו כן, הגרפולוג המומחה בגרפולוגיה משפטית יתמקד בפרטים הנוגעים לכותב, כדוגמת גילו של הכותב, נסיבות הכתיבה ומידע על מצבו הבריאותי של הכותב. פריט מידע אחרון זה נחשב לחשוב במיוחד, בעת שהמדובר בבדיקת חתימתו או אבחון כתב ידו של אדם קשיש.
השוואת מסמכים – בכדי להכיר את טווח הואריאציות הקיים בחתימותיו של אדם מסוים, רצוי להשתמש ולהסתמך על טקסטים כתובים בכתב יד רבים ככל האפשר, שמועד כתיבתם קרוב ביותר למועד כתיבת המסמך השנוי במחלוקת. גם כאן, סמיכות המועדים חשובה במיוחד בעת שכותב המסמך השנוי במחלוקת או החתימה הוא אדם זקן, שבאופן הגיוני, אף עלול לסבול מבעיות בריאות שונות, המשפיעות, באופן ישיר, על מאפייניו המובהקים של כתב היד.
חשוב לדעת, כי לעיתים קרובות, ישנם הבדלים משמעותיים בין כתב היד והחתימה המשמשים אדם במסמכים פרטיים, לבין אותם רכיבים ממש, כשהוא כותב או חותם על מסמכים רשמיים.
כתיבת תגובה