מעקבים סמויים מהווים, לעיתים קרובות, חלק מהותי בהתנהלותה של חקירה פרטית ברמה המקצועית, שכן, מעצם מטבעם, במהלכם, מתחקים החוקרים הפרטיים אחר האובייקטים הנעקבים, בין אם באופן פיזי בשטח ובין אם באמצעים הטכנולוגיים השונים העומדים לרשותם. מעקבים סמויים מתבצעים מתוך מטרות שונות - לפעמים, הם מתבצעים על מנת לסתור או לאשש חשד, בעוד שבמקרים אחרים, המעקבים הסמויים יתבצעו על מנת לדלות כמה שיותר מידע הנוגע לנושא מסוים. לשיטת איסוף מידע זו יתרונות מובהקים על השיטות האחרות, שכן, באמצעותה, עשויות להיאסף הראיות החותכות והמשמעותיות ביותר, שאינן משתמעות לשתי פנים ואינן מותירות כל ספק. במקרים רבים, מעקב סמוי המבוצע כל ידי חוקר פרטי מקצועי ומנוסה מסוגל להביא לסיום חקירה באופן מהיר ויעיל.
מעקבים סמויים – באלו מקרים הם נדרשים?
מאחר והמעקבים הסמויים נחשבים לשיטה האידיאלית לאיסופן של ראיות, הם משמשים במגוון רחב של נושאים ותחומים, למשל, תיעוד מערכת יחסים התנהלת מחוץ למסגרת הנישואין (בגידה בבן / בת הזוג), תיעוד הנוגע לפעילות פלילית (כדוגמת גניבת רכוש או כספים), תיעוד פעילויות אסורות כגון התחזות או הונאות נדל"ן), בדיקת מידע עסקי (כבחינת כשירותה והתאמה לרגולציה של חברה), גילוי נכסים וחשבונות בנק מוסתרים על מנת שלא לחלוק בהם במסגרת הליך גירושין וכן הלאה. למעשה, ניתן לומר, כי כמעט ואין חקירה המתבצעת על ידי חוקרים פרטיים, שאינה מצריכה מעקב סמוי מסוג כלשהו וברמה כלשהי.
מעקבים סמויים – הטכניקות השונות לביצועם
הטכניקה המוכרת ביותר של מעקב סמוי, היאה מעקב המנוהל באופן פיזי סמוי אחר הנעקב. בשיטה זו, החוקר הפרטי העוקב מקפיד לתעד את המעקב באמצעות צילום תמונות, מרכז את המידע הרלוונטי ומבסס באמצעות כך ראיות, שמאמתות את המידע והנתונים שהתגלו במהלך המעקב.
טכניקה נוספת, חדשה מעט יותר, היא המעקב המתועד במצלמה נסתרת, העשויה להיות מותקנת בחדר מסוים, על גופו של החוקר הפרטי העוקב או בחפץ שהוא נושא עמו (תיק, עט וכן הלאה).
טכניקת המעקב השלישית, הנחשבת כמודרנית יותר מקודמותיה, היא המעקב באמצעות טכנולוגיית ה-GPS – רשת לווייני-נתונים המספקת, בזמן אמת או בדיעבד, מידע על מיקומו הגיאוגרפי של הנעקב.
טכניקה נוספת, אף היא נפוצה כיום, היא ביצוע האזנות סתר או ביצוע מעקב אחרי המחשב והנייד הסלולארי של הנעקב.
חשוב לציין כי חלק מטכניקות המעקב הסמוי שאותן הזכרנו דורשות אישורו של בית המשפט, מחמת פגיעתן בפרטיותו של האדם הנעקב. במקרים כאלו, רק אחר אישור בית המשפט יהיה חוקי להתחיל לבצע את המעקב, כשלרוב, תידרשנה הוכחות הנוגעות רלוונטיות של המידע שעתיד להיות מושג באמצעות המעקב, והוכחות לנחיצות קיומו של מעקב יחסית להשגת הראיות הנדרשות באמצעים האחרים.
הציוד המשמש את החוקר במעקב סמוי
על מנת שלא לחשוף את עצמם, (או, למעשה, את עצם קיומם של חקירה ומעקב) אנשי המקצוע, החוקרים הפרטיים המנוסים, משתמשים במגוון ציוד ואביזרים המאפשרים להם מעקב אחרי המתרחש, מבלי למשוך אליהם תשומת לב. למשל, כשצריך העוקב להתבונן באובייקט מסוים ממרחק רב, משקפת תשמש אותו לצורך כך. אולם בהתאמה גמורה להתפתחות המואצת של טכנולוגיות שונות, נוספו לא מעט פריטים מעניינים לציודו של החוקר הפרטי, כמצלמות זעירות או אמצעי הקלטה קטנים שמוסוות כפריטי לבוש וכחפצים שונים – עטים משקפי שמש, כפתורי נוי וכן הלאה.
גם כאן, חשוב לציין, כי בכל מעקב סמוי השימוש בציוד מעוגן בחוקי המדינה (למשל, "חוק הגנת הפרטיות" בישראל).
מעקבים סמויים הם עניין לאנשי מקצוע, ולכן, חשוב שלא לנהלם בכוחות עצמכם. ניהול מעקב סמוי בכוחות עצמכם עלול להסתיים לא רק בחשיפת עצם קיומה של החקירה, אלא גם באישום בגין מעבר על החוק על סעיפיו השונים!
כתיבת תגובה