נכון שכאשר אתם שומעים את צמד המילים "בלש פרטי", האסוציאציה הראשונה שעולה בראשכם היא של בלש פרטי מסרט קולנוע קלאסי כלשהו, עם מעיל גשם ארוך, מגבעת ואולי אפילו זכוכית מגדלת? זה בסדר, אתם יכולים להרגיש בנוח, זו האסוציאציה הראשונה שעולה כמעט אצל כולנו. אבל, למעשה, כיום, בשל התקדמות הטכנולוגיות השונות, בלש פרטי כבר זנח (מזמן) את זכוכית המגדלת שלו, הוא הפך לחוקר פרטי, וכיום, האמצעים העומדים לרשותו הם הרבה יותר משוכללים ויעילים מאותה זכוכית מגדלת.
מה עושה בלש פרטי?
בלש פרטי הוא אדם מקצוע בתחום הבילוש, החקירות והמקב, ושעיסוקו נעשה במסגרת פרטית – אזרחית, כלומר, שהיא נעשית עפ"י דרישת לקוח פרטי (אדם או גוף עסקי) ואינה נעשית מטעם המדינה ובשליחותה (בניגוד, למשל, לבלש או חוקר מטעם המשטרה). מטרת החוקר הפרטי היא איסוף המידע ללקוח שביקש לקבלו, או, לחילופין, לספק הוכחות משפטיות תקפות, במקרה שבו העניין מגיע לכותלי בית המשפט.
מה הם התחומים שבהם עוסק הבלש הפרטי?
פעילותו של בלש פרטי משתרעת ונוגעת במגוון תחומים רב, ביניהם, העיסוק במידע לתיקי הונאה, איתור של רכוש ו / או אנשים, ענייני בגידה וגירושין, גניבות ממקום עבודה, ריגול עסקי וכן הלאה. על לקוחותיהם של בלשים פרטיים נמנים האנשים הפרטיים, כמו גם גופים עסקיים (כמשרדי עורכי דין, חברות ביטוח וחברות נוספות) ואף גופים בנקאיים ומוסדות ממשלתיים שונים נעזרים בשירותיהם לצורך השגת המידע והראיות הנדרשים להם.
כיצד הופכים להיות בלש פרטי?
כבלש פרטי יכול להיות מוסמך אדם שסיים את 36 חודשי התמחותו בתחום, ואף עבר בהצלחה את בחינת ההסמכה מטעם משרד המשפטים. לעיתים, אנשים אשר שירתו בעבר באחד ממערכות החקירות הממשלתיות (כדוגמת צה"ל, השב"כ וכד'), יהיו זכאים להגשת בקשה שתקופת עבודה זו תוכר עבורם כ"תקופת ההתמחות". אולם, גם במקרים בהם תאושר הבקשה, עדיין יהיה על האדם לעבור את מבחן ההסמכה, ככל אדם אחר.
יש צורך להדגיש, כי הרישיון לעסוק בתחום החקירות מאפשר לנושא אותו לעבוד באחת מהסוכנויות הפרטיות העוסקות בבילוש ובחקירות, ואינו מקנה לו אישור לפתיחת עסק עצמאי מסוג זה. לשם הקמת משרד חקירות עצמאי יידרש החוקר הפרטי לצבור חמש שנות ותק של עבודה בתחום זה, ולהגיש בקשה למשרד המשפטים. רק לאחר אישור בקשתו, יוכל החוקר הפרטי לפתוח משרד חקירות פרטי ועצמאי משלו.
למה, בעצם, צריך בלש פרטי?
על אף שגם בעבר השאלה נשאלה לא פעם על ידי אנשים שונים, כיום, על רקע התפתחות הטכנולוגיות השונות (כמו גם על רקע האפשרות לקנות ציוד ריגול משוכלל, אפילו אונליין), היא הפכה לרלוונטית מתמיד. התשובה מתחלקת למספר חלקים. הסיבה הראשונה היא, כמובן, שלבלש פרטי יש מספיק ניסיון על מנת לא לחשוף בפני הנחקר / הנעקב / המצולם / האדם שמאזינים לו את עצם העובדה שהוא נמצא במרכזה של חקירה כלשהי. גם כאן, כמו בתחומים אחרים, אלמנט ההפתעה הוא קלף חשוב, שאותו מומלץ לשמור קרוב לחזה. הסיבה השנייה היא, שגם אם תצליחו לשים את ידיכם על ציוד הריגול המשוכלל ביותר בעולם (נניח שתצליחו, איכשהו), לא בהכרח תדעו מה לעשות איתו וכיצד לנצל את תכונותיו בדרך היעילה ביותר להשגת המטרה שלכם. והסיבה השלישית, והיא גם המשמעותית ביותר, היא כי כל פעולותיו של בלש פרטי נעשות במסגרת החוק, ולכן, במקרים בהם הדבר יגיע לבית המשפט, ההוכחות והראיות שהוא השיג באמצעות המעקב – תחשבנה לקבילות. מה שלא ניתן לומר על נתונים והוכחות שהשגתם בשיטת DIY, מוכשרים ככל שתהיו…
כתיבת תגובה