
עניין אלימות במשפחה הוא נושא כאוב למדי, ועל אף, שלכאורה, ילדים ונשים מקוטלגים כסובלים העיקריים ממנו, לא מעטים המקרים בהם אף גברים וקשישים נחשפים אליו. למרות שכאשר אנחנו מדברים על הנושא, המחשבה הראשונה שעולה במוחנו היא כי המדובר על אלימות פיזית, אולם, ישנם לא מעט סוגי אלימות שאינם מתבטאים בהכאה פיזית. חשוב להכיר את סוגי האלימות השונים הקיימים, ואף חשוב יותר לדעת, כי כל סוג של אלימות במשפחה נחשבת כאסורה ובמידה והיא מופיעה בבית (ללא תלות בזהותו של הסובל ממנה) יש לטפל בה באופן מיידי, שכן היא עלולה להסלים במהירות.
סוגי אלימות במשפחה
בראש ובראשונה נתחיל ונדגיש, כי, כפי שכתבנו קודם – כל מעשה של אלימות (מכל סוג שהוא!) פסול מעיקרו, והוא לעולם(!) אינו ב"אשמת" הסובל ממנו, ולא משנה עד כמה ינסו לשכנע אתכם ב"הצדקה" ההגיונית לביצועו. וכעת, משאמרנו את הדבר החשוב מכל, הבה נבחן את סוגי האלימות במשפחה שבהם אתם עלולים להיתקל.
אלימות פיזית
האלימות הפיזית מתייחסת לכל הפעלת כוח כנגד אדם אחר, בדרכים כדוגמת דחיפה, חניקה, צביטה, משיכת השיער, בעיטה, כוויה, הכאה, ואף כוללת פעולות כהגבלת חופש תנועה, כפיית ביצוען של פעולות שמטרתן היא השפלה, פגיעה באמצעות חפצים או פגיעה ברכוש ובבעלי חיים. "יתרונה" היחסי של אלימות פיזית עשוי להתגלות במאפייניה ה"פיזיים", כך שלמרות שלעיתים הנפגע הסובל ממנה נוטל את האשמה על עצמו, יש לה מאפיינים מובהקים שאי אפשר לטעות בהם ולשייכם לפעולות ולמעשים שבוצעו בשוגג או ללא כוונה.
אלימות מינית
האלימות המינית מתייחסת להתנהגויות שאופיין מיני המבוצעות כנגד רצון הקורבן, וכוללת נגיעות שהן בלתי רצויות בחלקי גוף שונים, פעילויות מיניות המלווות בפגיעה פיזית, ביצוע פעילות מינית המערבת אדם נוסף (או אנשים נוספים) בניגוד לרצון הנפגע (באמצעים כאיום או שימוש בכוח פיזי), אונס או ניסיון לאונס, ביצוע מעשה מגונה או מעשה סדום וגם שימוש בילדים לצרכי זנות או פורנוגרפיה. חשוב לציין, כי חלק גדול מעבירות המין המוגדרות כאלימות במשפחה (למשל, גילוי עריות או מעשים מגונים) עשויות להתבצע גם ללא הפעלת כוח על הנפגע הסובל מהן.
אלימות מילולית
האלימות המילולית באה לכדי ביטוי בקללות, בצעקות, בהשפלה, באיומים ובשימוש בכינויי גנאי משפילים ובעלבונות (בעיקר כשהדבר מתבצע בפני אנשים נוספים). מעבר להשלכותיה הנפשיות של האלימות המילולית, היא עלולה להסלים עד מהרה ולהפוך לאלימות פיזית, משכך, היא מחייבת בהתערבות ובטיפול כבר עם ניצניה הראשונים.
אלימות רגשית (אלימות פסיכולוגית)
תחת המושג "אלימות רגשית" נכללות כל ההתנהגויות המאפשרות לפוגע שליטה בנפגע, כהפחדה, איומים, סחיטה, דיכוי, מניעת שינה / מזון, השפלה, בידוד חברתי, זלזול, הפגנות קנאה קיצונית, מניעת הפגנת חיבה, ניהול מעקב אחר כל פעולותיו של הנפגע, מניפולציות, התפרצויות כעס אשר כוללות האשמות שווא, גזלייטינג, התנהלות פאסיב – אגרסיב, שימוש בשתיקות מכוונות וממושכות ואף התעלמות. כאן, לכאורה, בניגוד לאלימות הפיזית או המינית, אין פגיעה "ממשית" בגופו של הנפגע, אולם בדומה לאלימות המילולית, המדובר בפגיעה נפשית, ולרוב, קשה מאד לגרום לנפגע להודות (אפילו בפני עצמו) בעצם קיומה, שכן, כאמור, אין עדויות פיזיות להתרחשותה.
אלימות כלכלית
אלימות כלכלית מתייחסת לשליטה של הפוגע באספקט הכלכלי כדוגמת מניעת היכולת לקבלת החלטות כלכליות, דרישות-הצדקה לכל הוצאה, האשמה לא מוצדקת בבעיות הכספיות המשפחתיות, מניעת מידע וגישה למשאבים הכספיים, איסורים לעבודה מחוץ לבית והקצבת כסף על ידי הפוגע.
כפי שניתן לראות, ישנם סוגים רבים ושונים של אלימות במשפחה, חלקם ברורים יותר, אחרים – ברורים פחות. בכל מקרה של חשד או חשש, רצוי לפנות לעורך דין לענייני משפחה, שיסייע לכם לברר את הנושא עד תומו!
כתיבת תגובה