חקירת מעילות מעילות וההונאות בחברות מסחריות ובעסקים בינוניים וגדולים אינן תופעה חריגה. אם ההנהלה או הביקורת מזהים חשד סביר למעילה או להונאה, ישר מתעורר דחף אינסטינקטיבי של רצון לעמת את החשוד מול החשד, לשמוע את תגובתו ולצפות בשפת גופו, או לחילופין לגשת ללא שום בירור ולהגיש נגדו תלונה במשטרת ישראל. בפועל, שתי הפעולות הללו פגעו […]
חקירת מעילות
מעילות וההונאות בחברות מסחריות ובעסקים בינוניים וגדולים אינן תופעה חריגה.
אם ההנהלה או הביקורת מזהים חשד סביר למעילה או להונאה, ישר מתעורר דחף אינסטינקטיבי של רצון לעמת את החשוד מול החשד, לשמוע את תגובתו ולצפות בשפת גופו, או לחילופין
לגשת ללא שום בירור ולהגיש נגדו תלונה במשטרת ישראל. בפועל, שתי הפעולות הללו פגעו בסופו של יום בתהליך חשיפת המעילה, לכן צריך לנהוג בדרך אחרת כדי להגיע לתוצאות הרצויות-
כל הדרכים לטיפול הנכון במאמר שלפניכם.
איך מנהלים חקירת מעילות?
ראשית, יש למתן את הדחף האינסטינקטיבי בעימות עם המועל והדרישה לקבלת תגובתו.
קבלת תגובה מהחשוד לא תקדם את חשיפת הפרשה, במקרה זה יכול דווקא להגרם נזק בלתי הפיך לסיכוי לקבל מהמועל הודאה וכן לסיכוי להשבת הכספים שנגנבו.
חקירה של חשוד צריכה להיעשות על ידי חוקר מקצועי אשר ברשותו מידע אמיתי ורלוונטי על האירוע.
חשוד שנחקר עשוי להודות באופן חלקי בהאשמות שהוטחו בו, תוך שהוא מנסה להסתיר את ההיקף האמיתי של האירוע או במקרה פחות נעים, להגיע למצב של הסתגרות טוטאלית
ואי שיתוף פעולה עם הגורם המתחקר.
החוקר ינהל סוג של משחק פוקר מול הנחקר וייתן לו תחושה שלפיו הוא יודע הכול על האירוע ותוצאותיו.
טכניקת חקירה שכזאת מחייבת מיומנות מקצועית גבוהה והכרות עם שפת הגוף לפיה יוכל לנהל את החקירה בהתאם ולקבל הודאה פרטנית מהחשוד תוך עיגון הממצאים בעדות או בהקלטה סמויה.
איסוף נתונים עוד טרם חקירת עובדים ומנהלים מאפשר לגלות מעילות בהיקף של מיליוני שקלים מצד המנכ"ל ומצד העובדים.
חשוב להבהיר שהמשטרה איננה ערוכה לחקירות הונאה או מעילה בחברות מסחריות או בעסקים בינוניים וגדולים וללא ראיות משמעותיות חותכות – התיק ייסגר.
אז כן מומלץ להגיש תלונה במשטרה?
מתברר שבמרבית המקרים אין מספיק כוח אדם בתחנות השונות של משטרת ישראל המתאים לחקירות הונאה/מעילה (למעט יחידות איכותיות כמו להב 433 או יחב"ל).
מה שקורה בפועל הוא שברוב המקרים החקירה המשטרתית מתנהלת בעצלתיים, ובדרך כלל כוח האדם המקצועי שמעורב בה מתקשה להיכנס לרבדים המקצועיים של העסק הספציפי שבו אירעה המעילה.
לכן, קורה שבמקרים של הגשת תלונה, בהם אין ראיות משמעותיות תומכות, התיק ייסגר מחוסר עניין לציבור מחוסר ראיות מספיקות, או מחוסר אשמה.
כשתיק משטרתי נסגר יש לכך היבטים משמעותיים הן באפקט ההרתעה מול עובדי הארגון בכללותם והן בהסקת המסקנות לגבי תוצאות המעילה ובהליכים שיינקטו לאחר מכן לגביית הנזק מהמועל.
נדגיש ונאמר שפנייה למשטרה חשובה אך צריכה להתבצע רק בשלבים מתקדמים, כאשר כבר יש דוח חקירה המגובה בראיות.
סיכום
כשיש חשד למעילה רצוי למנות משרד חקירות רציני אשר ינהל את תהליך איסוף המידע ואת חקירת החשודים.
משרד החקירות יכין דוח חקירה עם ראיות של ממש (שמוגש יחד עם התלונה למשטרה), הטיפול המשטרתי מגדיל את סיכוי ההצלחה של ההליך הפלילי.
טיפול נכון ע"י כמה מהגורמים המקצועיים הוא ההבדל בין הסיכוי להצלחת התהליך או לכישלונו.
ג'קי גידניאן- 0505888788
כתיבת תגובה